Hoe slacht ik een kip... niet

04-09-2023

We hebben teveel haantjes. Daar begint het mee. Pa haan en zoon uit de eerste leg van vorig jaar zitten elkaar dwars. Zoon staat de hele dag in de hoek en komt alleen 's avonds, als iedereen op stok zit, uit de hoek om zijn maag te vullen. Hij krijgt ook geen kans om een kip 'te pakken' want pa houdt hem nauwlettend in de gaten. Te triest dus. Hier moet wat aan gebeuren. 

Ik app Thijs en Eline want die komen volgend weekend logeren ter voorbereiding en planning van hun bruiloft. Ik vraag of ze zin hebben in Coq-au-vin, en dat hebben ze. 

 Nu moet ik dus wel...

Voor hen met een zwakke maag raad ik niet aan door te lezen.....

Ik bekijk 6x een youtube filmpje 'how to..' en neem me voor de volgende ochtend aan de slag te gaan. Ik zet vast een doos klaar, dan kan ik hem rustig in het donker zetten voor ik hem oppak, dan blijft ie lekker rustig....

Oppakken lukt natuurlijk 's avonds niet, dan maar niet.

De volgende ochtend pak ik de haan (zoon) en zet hem rustig in de doos, doos dicht. Maar zodra ik de doos optil zakt de bodem eronderuit en vlucht haantje weg. 2e poging na een woelige achtervolging: haan in de doos, ik steek mijn hand er in om hem rustig op te pakken, maar haan ontsnapt, weer.

Haan gaat dus niet ontspannen zijn laatste uurtje in, helaas. Ik ook niet trouwens.

Buiten hangt de strop klaar, een pan kokend water en 2 vlijmscherp geslepen messen. Als ik eindelijk haantje heb, kan ik hem ondersteboven aan zijn poten in de strop hangen. Door de druk van zijn ingewanden raakt hij dan in een soort roes en hangt er rustig. Ik zucht eens diep, pak de kop en begin te zagen. Op het filmpje zag dat er eenvoudig uit. Ik bedenk pas later dat ze de veren aan de kant streek om de huid bij de slagader vrij te leggen. Ik zaag, en de poten raken los.... ik heb dan de kop vast in het volle besef dat ik al begonnen ben dus het nu ook af moet maken. Haan klem ik tussen mijn knieën en ik zaag als een wilde de kop eraf. Wat ze op het filmpje natuurlijk niet laten zien is het bloed dat rondspuit. Laat ik hier ook niet zien, maar mijn afschuwwekkende kreten klonken tot aan de buren.

En dan de stuiptrekkingen....

Duurt natuurlijk maar een halve minuut maar als je een haan vast hebt is die halve minuut zolang als de eeuwigheid. 

Het is geen gezicht een haan zonder kop. Ik heb me ook niet gerealiseerd dat er nog zo'n lange nek aan zit. ranzig.... Haan gaat in de kokend water pan en het komende uur pik ik veren..... heel veel veren. De haan is natuurlijk nog warm dus het voelt als inbreuk op zijn privacy. 

En dan ontleden. 

Op het filmpje pakt ze rustig slokdarm en luchtpijp om die van de nek los te trekken en zo laag mogelijk los te snijden. Kunst is om de krop niet stuk te snijden. Maar dat lukt. Dan hangt die nek helemaal als een lange worst (...) uit het karkas. Die snijd ik er dus eerst af! Dan lijkt het al heel wat meer op een hele kip uit het AH schap. Het kontje moet er dan voorzichtig af, zonder de endeldarm door te snijden. Die endeldarm loopt natuurlijk wel leeg... gatsie.

Op het filmpje gaat ze dan met haar hand de buikholte in om die leeg te trekken maar dat gaat me te ver. Een onzichtbaar gegrabbel in de holte lijkt me niks. Ik knip de haan wel open. Dan grabbel ik maag, lever, darmen etc eruit en leg de haan eerst in de koelkast. brrrr Missie geslaagd!

Als ik 3 dagen later de koelkast opendoe, ligt daar een heel herkenbare kip in. Nu lijkt het weer op wat we kennen en maak ik er een pan coq-au-vin van.

De haan smaakt, ook als vegetariër, verrassend lekker!

Dus, dat was 1.

nog 5 haantjes uit de 2e leg (maart) wachten op hun beurt.....

lekker dan.

Ik kreeg trouwens vandaag net een foto via facebook van een herinnering aan precies 1 jaar terug... dat er een kuikentje geboren was... is ie gewoon op z'n eerste verjaardag gesneuveld...



Levensgenietster © Alle rechten voorbehouden 2021
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.